Εμβόλια
Ασθένειες, που καλύπτει το εμβόλιο σκύλου:
- Παρβοεντερίτιδα (παρβοϊός), γνωστή και ως «τύφος», είναι μια ιογενής μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί εμετούς, αιμορραγική διάρροια με χαρακτηριστική μυρωδιά και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
- Νόσος του Carre, γνωστή και ως «μόρβα», είναι επίσης ιογενής νόσος που εμφανίζεται με πυρετό, δακρύρροια, ρινικό έκκριμα και ανορεξία. Επιπλέον, μπορεί να έχει και νευρικά συμπτώματα.
- Λοιμώδης ηπατίτιδα, η οποία οφείλεται σε λοίμωξη από τον αδενοϊό CAV-1 και προσβάλει το ήπαρ, τους νεφρούς, τα αγγεία και τα μάτια.
- Λεπτοσπείρωση, η οποία είναι μία ζωοανθρωπονόσος, που μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο και προκαλεί σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
- Παραινφλουένζα, η οποία είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός αναπνευστικός ιός και από τους πιο συνηθισμένους παθογόνους παράγοντες της μολυσματικής τραχειοβρογχίτιδας, γνωστός και ως βήχας των σκύλων.
- Λύσσα, η γνωστή σε όλους μας, η οποία είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιογενής ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Εάν δεν γίνει σωστή πρόληψη, ή άμεση αντιμετώπιση σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό η λύσσα προκαλεί ακόμα και θάνατο.
Ασθένειες, που καλύπτει το εμβόλιο γάτας:
- Σύνδρομο ανώτερης αναπνευστικής οδού, η οποία είναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται με ανορεξία, πυρετό, κατάπτωση και οφθαλμικά εκκρίματα. Προκαλείται από πολλούς και διάφορους ιούς και βακτηρίδια με κυριότερους τον ερπητοϊό της γάτας, γνωστός και ως ο ιός της ρινοτραχειίτιδας και τον καλυκοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο αυτό είναι προαιρετικό.
- Πανλευκοπενία της γάτας, επίσης μία ιογενής λοιμώδης ασθένεια, που προκαλείται από κάποιον παρβοϊό. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον ιστό που θα προσβάλει κατά περίπτωση ο ιός.
- Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FeLV), μια ασθένεια που εκδηλώνεται με ανορεξία, διάρροια και απώλεια βάρους. Η είσοδος του ιού στον οργανισμό γίνεται κυρίως από το φάρυγγα. Το εμβόλιο ενδείκνυται κυρίως για γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους και εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.
- Επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας (FIV), η οποία προκαλεί ευκαιριακές βακτηριακές λοιμώξεις και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Το εμβόλιο, όπως και του FeLV, ενδείκνυται κυρίως για γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους και εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.
- Λύσσα, όπως αναφέρθηκε και για τους σκύλους, είναι απαραίτητη η έγκαιρη πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού, καθώς αποτελεί μία νόσο ικανή να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
Ηλεκτρονική σήμανση (microchip)
Κάθε χρόνο χάνονται ή εγκαταλείπονται ζώα συντροφιάς και με την βοήθεια ενός microchip μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αναγνωρίσουμε τον ιδιοκτήτη τους.
Το microchip είναι κατασκευασμένο από ένα γυάλινο περιτύλιγμα συμβατό με τον ζωντανό ιστό του ζώου, πολύ μικρό σε μέγεθος, όσο ένας κόκκος ρυζιού και έχει ένα μοναδικό αριθμό 15 ψηφίων που αντιστοιχεί στο ζώο. Δεν εκπέμπει σήμα και δεν μπορεί να εντοπιστεί από GPS καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι παθητική και η ανίχνευση και ανάγνωση του γίνεται επί τόπου, με την χρήση μιας ειδικής ηλεκτρονική συσκευής scanner.
Η εμφύτευση γίνεται με ειδική σύριγγα κοντά στον ώμο του σκύλου χωρίς να χρειαστεί να γίνει αναισθησία. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία, διαρκεί πολύ λίγο και ο πόνος που νιώθει ο σκύλος μας είναι ίδιος με αυτόν του εμβολίου.
Σημείωση: Ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει δύο αντίγραφα του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης τα οποία περιέχουν την περιγραφή του κατοικίδιου σας, τα προσωπικά στοιχεία σας και τον αριθμό του microchip. Το ένα το κρατάτε εσείς και το άλλο το καταθέτετε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου σας. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενημερώνουν τον κτηνίατρο τους για κάθε αλλαγή των στοιχείων τους.
Στείρωση
Με τη στείρωση, αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός των ζώων και η αύξηση των αδέσποτων, καθώς και μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από αφροδίσια νοσήματα και καρκίνο.
Πιο συγκεκριμένα, για τα θηλυκά, προλαμβάνεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς και μια πληθώρα νοσημάτων όπως η πυομήτρα (μόλυνση της μήτρας από παραμένων έμβρυο και πρόπτωση κόλπου). Για τα αρσενικά, αποτρέπεται η εμφάνιση νεοπλασιών των όρχεων, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων του προστάτη, οι οποίες είναι πολύ συχνές στους σκύλους, όπως η υπερπλασία και η προστατίτιδα, και τέλος μειώνεται η κυριαρχική τους τάση και η επιθετική συμπεριφορά λόγω έλλειψης ορμονών.
Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όσα ζώα χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας για την πλήρη ανάρρωση τους, μεταφέρονται σε ειδικό χώρο φύλαξης και καθημερινής φροντίδας του Δήμου. Εκεί κάθε ζώο παραμένει όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή του.
Αποπαρασίτωση
Η αποπαρασίτωση είναι άκρως απαραίτητη, καθώς οι κίνδυνοι τόσο από τα ενδοπράσιτα όσο και από τα εξωπαράσιτα είναι πολλοί. Επιπλέον, πολλά παράσιτα που χρησιμοποιούν ως ξενιστή τα ζώα είναι ζωοανθρωπονόσοι, δηλαδή μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Η αποπαρασίτωση γίνεται με πάστα ή χάπι για τα ενδοπαράσιτα (εντερικά παράσιτα) και με αμπούλα ή σπρέι για τα εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, σκνίπες, κουνούπια, ψύλλους).
Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν, επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου