ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΠΑΤΑ ΠΑΥΣΗ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΗΣΥΧΙΑ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Ζ.Ε.Ν (ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ) ΑΠ/ΠΡΩΤ.65/2020 

 

 

 

Μπορούμε να πάρουμε το σκυλί μας μαζί μας κατά τη διάρκεια του μπάνιου μας στη θάλασσα ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως ο σκύλος δε μπορεί να κάνει την ανάγκη του μέσα στο νερό, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που μολύνει τη θάλασσα με τις ακαθαρσίες του.

Θα λέγαμε λοιπόν, πως στην ουσία αντί κάποιοι να δυσανασχετούν με τα σκυλιά που μπαίνουν στη θάλασσα, θα έπρεπε να δυσανασχετούν περισσότερο με τους ανθρώπους που κολυμπάνε !!!

Σε μια ερημική παραλία, μπορούμε να αφήσουμε το σκύλο μας να κάνει ελεύθερα το μπάνιο του, να παίξει στην άμμο και να τρέξει, με την προϋπόθεση πως φυσικά οφείλουμε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του από την παραλία.

Εάν όμως εμφανιστούν λουόμενοι οι οποίοι τυχόν ενοχληθούν από το σκύλο μας οφείλουμε να μεριμνήσουμε κατάλληλα.

Ετσι λοιπόν κανείς δε μπορεί να μας υποχρεώσει να φύγουμε από την παραλία, αλλά υποχρεούμαστε να έχουμε το σκυλί μας κοντά μας.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα κατοικίδια στην παραλία

Ο νόμος 4235/2014 (Α’ 32), που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Όσον αφορά στο θέμα της παραλίας, ο περίπατος επιτρέπεται γενικώς, με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος συνοδεύεται και ο ιδιοκτήτης έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει μπάνιο στο σκύλο του σε παραλίες, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος ότι «του προσβάλλει την προσωπικότητα». Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα.

«Δεκάλογος ορθής συμπεριφοράς» στην παραλία

  1. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, ενοχλώντας τους υπόλοιπους λουόμενους.
  2. Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στην διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.
  3. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.
  4. Βάσει νόμου, επιτρέπεται η παρουσία των κατοικιδίων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.
  5. Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων. Η θάλασσα δε γίνεται να μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την παρουσία τους. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
  6. Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
  7. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα για να μη δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.
  8. Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εξασφάλιση σκιάς και την παροχή νερού.
  9. Τα σκυλιά, όπως τα παιδιά, θέλουν φροντίδα στην παραλία. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές, ακριβώς επειδή μπορεί να αφυδατωθούν ή να πάθουν και ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες, αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά.
  10. Καλό θα είναι όλοι να γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στη θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.
 
Πηγή : eco-pet-news.eu

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Αν δεν απαντήσουμε αμέσως στο σχόλιο σας και είναι κάτι επείγον,
παρακαλούμε στείλτε μας e-mail και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Logo-stamp

---ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ--- ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

be-kind-to-animals-not-just-this-kind-or-that-10042805

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

-Για αιτήματα-καταγγελίες

Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ναυπλιέων κ. Νίκη Παναγή.
Τα τηλέφωνα για καταγγελίες πολιτών είναι : 2752361307 & 2752361300 (nafpldim@otenet.gr).

-Περιστατικά κακοποίησης

Αστυνομικό τμήμα Ναυπλίου
Το τηλέφωνο Αξιωματικού υπηρεσίας είναι: 2752098705

-Για ενημέρωση,πληροφορίες και καθοδήγηση
στείλτε μας e-mail: (info.zenafpliou@gmail.com )
Τηλ:6970772044
image